Coșuri de fum

Rolul unui coș de fum este acela de a elimina gazele ce provin în urma arderii combustibilului, indiferent că vorbim aici de sistem de încălzire pe lemn sau pe gaze, dar și de a conduce aerul în interiorul sistemului de încălzire pentru a menține arderea, mișcarea curenților denumindu-se tiraj.
 
Tirajul cosului de fum depinde în mod esențial de canalul de evacuare, și anume de dimensiunile acestuia, fiind vorba despre înălțime, diametru precum și de forma secționată a oricărui tip de coș de fum.
 
Există două tipuri de tiraj și anume: tirajul natural și tirajul forțat.
 
Tirajul natural reprezintă diferența de temperatură și presiune dintre gazele ce se află în interiorul coșului de fum și aerul din exterior. Astfel, gazele având o temperatură mai ridicată și fiind mai ușoare decât aerul, se vor ridica ieșind în exterior. Tirajul natural depinde de mai mulți factori, precum temperatura aerului din locuință sau proiectarea corectă a coșului de fum.
 
Tirajul forțat nu diferă foarte mult de tirajul natural. Indiferent de tipul de coș de fum folosit, tirajul forțat se realizează prin montarea unui ventilator pe canalul coșului de fum pentru a obține o mișcare de aer constantă sau cel puțin pentru a se introduce cantitatea de aer necesară arderii. Indiferent că vorbim despre coșuri de fum din cărămidă sau coșuri de fum din inox, ventilatorul ce va fi amplasat pe canalul de evacuare trebuie să fie dintr-un material care să reziste la mediul acid și la efectele nocive ale gazelor.